Fatima Mernissi Leerstoel
© Amy Toensing
De Fatima Mernissi Leerstoel biedt met het project AflamNa (‘Onze films’) een forum om thema's zoals genderstereotypen, seksualiteit en macht bespreekbaar te maken aan de hand van films uit de Maghreb en het Midden-Oosten.
Aan de hand van een jaarlijkse activiteitenreeks worden gender en seksualiteitsthema’s getoond en besproken op diverse locaties in Brussel. We focussen hierbij op drie doelgroepen: (1) breed divers Brussels publiek; (2) schoolgaande Brusselse jongeren en (3) Brusselse moslimvrouwen.
Een kwart van de Brusselse populatie is moslim, en de Marokkaanse gemeenschap is een van de grootste in Brussel. In 2020 wou de Fatima Mernissi Leerstoel een forum bieden om gender, seksualiteit en macht bij moslimgemeenschappen én breed-maatschappelijk te bespreken aan de hand van Noord-Afrikaanse films. Deze activiteitenreeks werd gerealiseerd met de financiële steun van de stad Brussel. Door de COVID-19-pandemie werden de activiteiten geannuleerd.
De Arabische wereld bijvoorbeeld heeft de voorbije twee decennia een nieuwe generatie van uiterst getalenteerde vrouwelijke regisseurs mogen verwelkomen, zoals Hinde Boujemaa, Maryam Touzani, Nadine Labaki en Yasmine Kassari. Die vrouwen nemen niet alleen het voortouw in een door mannen gedomineerde industrie, ze maken ook komaf met genderstereotypen en culturele taboes, en vertellen verhalen die anders onverteld zouden blijven. Hun films verbeelden niet zelden gelaagde en complexe realiteiten die nog te vaak ongekend zijn bij het bredere Brusselse publiek.
Deze activiteitenreeks werd gerealiseerd met de financiële steun van Darna, het Vlaams-Marokkaans culturenhuis.
Ook dit academiejaar focust de Fatima Mernissi Leerstoel op film. Voor de hommage aan Fatima Mernissi werd de film over het leven van Fatima Mernissi, Fatema, la Sultane inoubliable van Mohammed Tazi vertoond op 30 november.
De Fatima Mernissi Leerstoel is een initiatief van RHEA - Expertisecentrum gender, diversiteit en intersectionaliteit, in samenwerking met Crosstalks. AflamNa wordt gerealiseerd met de financiële steun van Darna, het Vlaams-Marokkaans culturenhuis.