Rondetafels over mentale gezondheid
De impact van digitale technologie op ons mentaal welzijn is complex. Enerzijds kan de overvloed aan online informatie psychische klachten veroorzaken. Anderzijds dragen technologische tools, zoals apps en wearables, de belofte in zich om ons beter te doen voelen. Hoe kunnen we tools ontwikkelen die onze mentale gezondheid versterken in plaats van verzwakken?
Op woensdag 29 mei organiseert de Vrije Universiteit Brussel (VUB) rondetafelgesprekken over digitale tools voor mentaal welbevinden. De onderzoeksgroep Brussels University Consultation Center (BRUCC) zal twee interventies in de opstartfase presenteren en hierover feedback verzamelen.
Ben je een beleidsmaker, onderzoeker, HR-manager met een focus op welzijn of werkzaam in de mentale gezondheidszorg als zelfstandige, in een ziekenhuis of zorgpraktijk? Wil je graag jouw kennis en ervaring delen over het gebruik van technologie ter bevordering van de geestelijke gezondheid? Dit evenement biedt niet alleen de gelegenheid om bij te dragen aan deze belangrijke discussie, maar ook om te leren van mensen uit het werkveld en te netwerken met andere professionals.
12u30 – Onthaal met lichte lunch
13u30 – Intro en verwelkoming door Imke Baetens (BRUCC)
13u40 – Korte presentaties met Q&A
Jarosław Lelonkiewicz presenteert zijn online interventie die helpt omgaan met de overvloed aan informatiestromen die ons brein overstimuleren en kunnen leiden tot depressieve en angstgerelateerde symptomen. (presentatie in het Engels)
14u30 – Rondetafel 1 onder leiding van de BRUCC-onderzoekers
15u15 – Pauze
15u45 – Rondetafel 2 onder leiding van de BRUCC-onderzoekers
16u30 – Highlights van de rondetafels worden gedeeld met de hele groep.
17u00 – Einde
Imke Baetens is professor in de klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ze is medeoprichter van Brussels University Consultation Center (BRUCC), waar ze werkt als gezins- en relatietherapeute. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van zelfverwonding bij jongeren.
Jarosław R. Lelonkiewicz behaalde diploma's in Toegepaste Psychologie en Journalistiek en Sociale Communicatie aan de Jagiellonian University (Polen), gevolgd door een PhD in Experimentele Psychologie aan de University of Edinburgh (VK). Zijn onderzoek richt zich op de mentale processen die complexe kenniscompetenties ondersteunen. Wat stelt ons in staat om taal te produceren en te begrijpen? Hoe leren we? Wat bepaalt hoeveel we ons herinneren? Om deze vragen te beantwoorden, onderzoekt hij verschillende fenomenen waarin taal, leren en geheugen een rol spelen. Met financiering van het EUTOPIA-SIF programma werkt Jarosław Lelonkiewicz momenteel aan het ontwikkelen van praktijken die de negatieve cognitieve en emotionele bijwerkingen van het verwerken van grote hoeveelheden informatie kunnen verminderen.
Martijn Van Heel is assistent-professor aan de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel met expertise in ontwikkelingspsychologie en onderwijspsychologie. Zijn onderzoek focust zich op de impact van digitale technologie op de (sub)optimale ontwikkeling van kinderen en op welke rol technologische innovaties kunnen spelen in de geestelijke gezondheidszorg.
Er zijn nog geen foto's toegevoegd voor dit event.