Panelsessie
Ⓒ UZ Brussel, Bart Moens
Stress is onlosmakelijk vervlochten in alle facetten van ons bestaan. Ons lichaam en ons brein zijn dan ook voortreffelijk ingesteld op stress. Toch kan stress ons ook ziek maken. Het begrip ‘minderheidsstress’ vraagt aandacht voor de chronische stress die individuen binnen gemarginaliseerde, gestigmatiseerde en gediscrimineerde groepen ondervinden. Denk aan sekswerkers, geracialiseerde mensen, mensen die in armoede leven, mensen met een beperking, vluchtelingen, LGBTQIA+-ers, vrouwen, ouderen, mensen met overgewicht en nog veel meer. Dit zijn groepen die disproportioneel te kampen hebben met psychische stoornissen en chronische ziekten. Het zijn ook groepen die het vaakst melding maken van discriminatie en falende communicatie in de behandelkamer.
Tijdens deze VUB Crosstalks-sessie gaat auteur, jurist en activist Olave Nduwanje in gesprek met zorgprofessionals die het verband tussen discriminatie en gezondheid kunnen helpen toelichten. Hoe bewust zijn zorgprofessionals zich van de gezondheidsimplicaties van discriminatie, stigmatisering en marginalisatie? Hoe stem je je behandeling af op maatschappelijke misstanden? Welke stereotypen en vooroordelen duiken op in de behandelkamer en verstoren de zorgrelatie?
10:00 - 11:45: Intro door Steven Laureys, gevolgd door een panelgesprek met Ama Kissi (UGent), Veerle Soyez (BRUCC) en Kimberley van Megen en Marjon Melissen (Dikke Vinger) gemodereerd door Olave Nduwanje.
Ama Kissi is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek richt zich op factoren die verantwoordelijk zijn voor raciale ongelijkheden in de gezondheidszorg, met een bijzondere focus op pijnbeoordeling en -behandeling. Naast haar onderzoek geeft Ama workshops over diversiteitgevoelige praktijken in de gezondheidszorg en werkt ze als diversiteits- en inclusieadviseur en klinisch psycholoog.
Veerle Soyez is experte mentaal welbevinden bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. Ze is verbonden aan BRUCC, een ambulant centrum voor psychologische dienstverlening (eerste lijn), opleiding en onderzoek waar kinderen en volwassenen terecht kunnen voor individuele begeleiding, systeemtherapie (koppels en gezinnen), groepssessies en psychodiagnostisch onderzoek.
Kimberley van Megen is sinds de puberteit dik en sinds 2012 actief als fat activist. Sinds 2020 heeft ze zich aangesloten bij Stichting Dikke Vinger, een radicale sociaal activistische stichting voor en door dikke mensen die zich actief inzet voor een samenleving waarin dikke mensen gelijkwaardig kunnen leven, vrij van stigma en discriminatie.
© Milton Goedhoop
Marjon Melissen is communicatie professional en al haar hele leven dik. Door de vele diëten vanaf jonge leeftijd ontwikkelde ze op de basisschool een eetstoornis dit pas rond haar 27e werd gediagnostiseerd. Vanaf jongs af aan heeft ze te maken met stigma's rondom haar gewicht. Sinds 2019 zet ze zich op vrijwillige basis in voor Stichting Dikke Vinger.
© Anoesjka Minnaard Fotografie
De in Burundi geboren Olave Nduwanje identificeert zich als een non-binaire trans-femme. Ze is auteur, jurist en activist (anti-racisme, LGBTQI+ rechten, anti-kapitalisme, gehandicaptenrechten, anti-ecocide, etc.). Nduwanje heeft literaire bijdragen geleverd aan de volgende titels: Zwart-Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen (2018), De Goede Immigrant (2020) en Being Imposed Upon (2020).
Steven Laureys is wereldwijd erkend als neuroloog voor zijn klinische en wetenschappelijke studie van het menselijk bewustzijn, gedachten, percepties en emoties. Prof Laureys is auteur van meer dan 600 wetenschappelijke artikelen over de studie van de menselijke geest, gedachten, percepties en emoties met behulp van hersenscans bij hersenbeschadiging, bijna-doodervaringen, anesthesie, hypnose en meditatie. Steven is ook erg geapprecieerd als conferencier en is auteur van de internationale bestseller ‘Het no-nonsense meditatieboek’ (met bijhorend ‘oefenboek’), binnenkort uitgebracht in 10 talen, waarin hij het heeft over z’n onderzoek bij boeddhistische monniken - waaronder Matthieu Ricard (vertaler van de Dalai Lama) en lama Zeupa (directeur van het Tibetaans Instituut in Hoei).
Er zijn nog geen foto's toegevoegd voor dit event.