Fatima Mernissi Leerstoel
© Amy Toensing
Een kwart van de Brusselse populatie is moslim, en de Marokkaanse gemeenschap is een van de grootste in Brussel. In 2020 biedt de Fatima Mernissi Leerstoel met het project AflamNa (‘Onze Films’) een forum om gender, seksualiteit en macht bij moslimgemeenschappen én breed-maatschappelijk te bespreken aan de hand van Noord-Afrikaanse films.
Onze superdiverse samenleving confronteert ons dagelijks met nieuwe vraagstukken, ervaringen en attitudes. Er bestaan echter weinig ruimtes om die vraagstukken op een gelaagde en constructieve manier te bespreken. Daarenboven ontbreken vaak de nodige handvaten (nl. interdisciplinaire kennis, taalrepertoire…), veilige context en alternatieve en artistieke vormen om in dialoog te gaan over gender en seksualiteit in islamitische contexten. Vooral bij jongeren (secundaire school), die in volle identiteitsontwikkeling zijn, is er een behoefte aan toegankelijke, constructieve en veilige context om hierover te reflecteren. Ook moslimvrouwen zijn vragende partij om gendergerelateerde vraagstukken te bespreken.
Aan de hand van een driedelige activiteitenreeks met Noord-Afrikaanse cinema over genderdiversiteit zullen gender en seksualiteitsthema’s getoond en besproken worden op diverse locaties in Brussel. We focussen hierbij op drie doelgroepen: (1) breed divers Brussels publiek; (2) schoolgaande Brusselse jongeren en (3) Brusselse moslimvrouwen.
Noord-Afrikaanse films verbeelden gelaagde en complexe realiteiten die vaak ongekend zijn bij het bredere Brusselse publiek. Door films te gebruiken om gender en diversiteit te bespreken kan op een constructieve en creatieve manier een inclusiever en samenhangender Brussels weefsel gecreëerd worden.
De Fatima Mernissi Leerstoel is een initiatief van RHEA - Expertisecentrum gender, diversiteit en intersectionaliteit, in samenwerking met Crosstalks.