Crosstalks

29-11-2016 - Duurzame Dinsdagen #2 - Winkelbevoorrading en thuislevering: efficiënt goederenvervoer in de stad

Info

Date: 
29 Nov 2016
Place: 

bpost, Muntcentrum (ingang via Bisschopsstraat), 1000 Brussel

Part of project: 
2016: Duurzame Dinsdagen

De VUB streeft ernaar om in al haar activiteiten rekening te houden met de duurzame ontwikkeling van de instelling. Na het bindend klimaatakkoord van Parijs en We Are Paris is de tijd rijp voor nieuwe ambities. Daarom organiseren VUB en Crosstalks drie inspirerende namiddagen waarop studenten, professoren, beleidsmakers, actoren uit het middenveld en de bedrijfswereld duurzaamheidsthema’s verkennen en verdiepen; drie momenten om van denken naar doen te evolueren.

Programme: 

E-commerce zit in de lift. Boodschappen worden online besteld en met de wagen op weg naar huis of naar het werk opgehaald. Pakjes worden thuisgebracht of in lockers afgeleverd. En dat allemaal liefst zo snel mogelijk nadat we de bestelling hebben gedaan, en op een moment dat ons het beste past. Hierdoor wordt stadsdistributie fragmentarischer maar ook frequenter. Hoe kunnen we deze evolutie leefbaar houden voor de stedelingen? En hoe kunnen we de winkelbevoorrading en thuislevering zo efficiënt en duurzaam mogelijk laten verlopen?

13:45 - Onthaal

14:00 - Cathy Macharis (VUB): 'De 5 A’s van duurzame stadsdistributie'

14:20 - Michael Browne (University of Gothenburg): 'E-commerce and omni-channel retailing: A major problem or a potential opportunity for last mile logistics in the city?' (ENGLISH)

14:40 - Steve Sel (VIL): 'E-levering: wat de consument écht wil'

15.00 - Interactieve sessie adhv MAMCA (Multi-Actoren Multi-Criteria Analyse):
'Wat kunnen we doen rond de fragmentering van goederenstromen in de stedelijke context?'

Thomas Odeurs (Citydepot): bundeling

- Hans Robben (Bpost Bringr): crowd logistics

- Oscar Determan (de Buren): locker netwerk

- Marianne Thys (Brussel Mobiliteit) – De aanpak van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

17:00 - Einde

 

Bios / Slides

Cathy Macharis is Professor at the Vrije Universiteit Brussel. Her reseach centre MOBI (Mobility, Logistics and Automotive Technology) is an interdisciplinary group focusing on sustainable logistics, electric and hybrid vehicles and travel behaviour. She teaches courses in operations and logistics management, as well as in transport and sustainable mobility. She has been involved in several national and European research projects dealing with topics such as the location of intermodal terminals, assessment of policy measures in the field of logistics and sustainable mobility, electric and hybrid vehicles, etc. She is the chairwoman of the Brussels Mobility Commission.

Klik hier voor de presentatie van Cathy Macharis

Michael Browne is professor at the University of Gothenburg. He is also a member of the Urban Freight Platform, a joint initiative of the University of Gothenburg and the Chalmers University of Technology (Gothenburg, Sweden ), supported by the Volvo Research and Educational Foundations (VREF). His main research focus is on urban goods transport, but he also works on broader research topics concerning sustainable logistics such as: e-commerce and home delivery, energy use in the supply chain and the interaction of policy and business decisions. Prior to moving to Gothenburg in 2015 he worked for over 20 years at the University of Westminster in London and continues to chair the Central London Freight Quality Partnership bringing together London boroughs, Transport for London and a range of businesses and their representative associations.

Klik hier voor de presentatie van Mike Browne

Steve Sel behaalde in 2006 aan de Universiteit Antwerpen een masterdiploma Toegepaste Economische Wetenschappen, met een specialisatie in Transporteconomie en Logistiek en is werkzaam bij het VIL als project officer. Steve begon zijn carrière als consultant. Daarbij bouwde hij ervaring op inzake binnenvaartprojecten, marktbevragingen en strategische logistieke beleidsstudies voor regionale overheden en infrastructuurbeheerders. Sinds juli 2009 is hij werkzaam bij het Vlaams Instituut voor de Logistiek waar hij zich toespitst op bedrijfseconomische logistieke projecten in samenwerking met de sector. Terugkerende thema’s daarbij zijn duurzame logistiek (Lean & Green), retail en e-commerce, circulaire economie en zorglogistiek. Ook stakeholderbevragingen behoren tot zijn expertise.

Klik hier voor de presentatie van Steve Sel

De roots van Thomas Odeurs (CityDepot) liggen in de creatieve economie. Na ettelijke startups, ging hij op de deur van CityDepot kloppen om vandaag samen met een sterk groeiend team de uitrol overheen België te verwezenlijken. Binnen CityDepot is Thomas verantwoordelijk voor de draagvlakontwikkeling bij alle mogelijke belanghebbende partijen in Vlaanderen. Thomas opent mee deuren, presenteert CityDepot met veel vuur en verbindt vervolgens de juiste mensen om samen te timmeren aan een duurzame toekomst.

Klik hier voor de presentatie van Thomas Odeurs - CityDepot

Marianne Thys heeft ruime ervaring met mobiliteit en stedelijke planning. Ze is hoofd van de Cel Goederenvervoer van Brussel Mobiliteit en secretaris van de Gewestelijke Mobiliteitscommissie. Marianne is een voorvechter van samenwerking tussen private en publieke actoren en is graag partner van verandering en innovatie.

Klik hier voor de presentatie van Marianne Thys

Oscar Determan is sales manager bij De Buren Afhaalcentrum BV. De Buren exploiteert onbemande afhaallocaties (kluizen/lockers) op goed bereikbare plaatsen, voor diverse toepassingen: webwinkels die thuislevering een extra aflevermogelijkheid willen realiseren; apothekers voor het 24/7 uitleveren van (herhaal)medicatie; installatiebedrijven die hun monteurs op locatie bevoorraden; retailers die (lokaal) producten, zowel food als non-food, willen uitleveren – ‘click & collect’; grote organisaties die de mogelijkheid bieden hun aankopen op het werk te laten bezorgen; eigenaars van winkelcentra die nieuwe diensten aanbieden en zo extra traffic willen genereren. Door hun lockers worden de ‘last-mile’ en de retourenstroom geoptimaliseerd.

Klik hier voor de presentatie van Oscar Determan - deBuren

Hans Robben heeft een master in de ingenieurswetenschappen en is ‘Manager Fulfillment en Network Innovation’ bij bpost. Hij krijgt een kick van het zoeken naar oplossingen voor eender welk probleem – zakelijk, praktisch, teamgerelateerd enzovoort – en vooral van het mogen uitvoeren ervan. Het spreekt dus voor zich dat zijn laatste uitdaging bij bpost – een duurzame en innovatieve oplossing zoeken voor ‘the last mile’ die onze pakketjes in een stad afleggen – hem erg veel voldoening heeft geschonken, en dat in elk deel van het proces: vanaf het eerste idee, over de incubatiefase en de succesvolle pilootfase, tot de lancering van de tweede hub en de recente overname. En dat alles in combinatie met het beste team ooit!

Klik hier voor de presentatie van Hans Robben - bringr