Crosstalks

29-05-2018 - Debatten: Dilemma's voor democratie / Dilemmes pour la démocratie

Info

Date: 
29 May 2018
Place: 

Terarken 2, Bozar, 1000 Brussel

Onze democratie bevindt zich in woelig water. Populistisch rechts zaait conflicten en polariseert. Dat zorgt voor een tegenbeweging van links, met steeds meer organisaties die streven naar dialoog en consensus. Kunnen we zo ook sociale rechten verdedigen? Kan die tegenbeweging de maatschappij verbeteren zonder conflicten? Expertise kan nuttig zijn, maar staat tegelijk synoniem voor ivoren toren en arrogantie. Zullen we expertise in ere herstellen? Met burgerexperten als nieuw paradigma?

Een samenwerking van BRAL en Crosstalks. 

 

Programme: 

NL/FR gesproken

19:00 - Onthaal

19:15 - Debat 1: Consensus of conflict ?

Zoveel mensen, zoveel meningen. Democratie is op haar mooist als al deze meningen, na een rationeel debat, een samenleving vooruit sturen. Maar wat als dat niet mogelijk is? Wat als de ene al harder trekt dan de andere? Langs de andere kant: moeten we wel met iedereen overeenkomen? Kunnen we niet gewoon ons eigen ding doen zonder confrontatie? Of wordt een samenleving pas echt gedragen als iedereen dezelfde waarden heeft?

- Thomas Dawance (Community Land Trust Brussels) 

- John’s Mbulula (voormalig MRAX -Mouvement contre le Racisme, l’Antisémitisme et la Xénophobie)

- François-Olivier Devaux (Réseau Transition)

19:45 - discussie met publiek

20:15 - pauze

 

20:30 - Debat 2: Experten of burgers?

Een democratie telt vele spelers. Experten kunnen nuttig zijn, maar sommigen linken hen aan een ivoren toren. Het verstand lijkt vaak zoek. Moeten we de status van expert in ere herstellen? En wat met de groeiende vraag van bewonersgroepen om een plek te krijgen in besluitvorming? Kunnen experten en burgers als gelijke naast elkaar staan?

- Delphine Morel de Westgaver (BXLAir)

- Simon De Muynck (Centre d’écologie Urbaine/igeat)

- Wolfgang De Meuter (VUB)

21:15 - Discussie met publiek

21:45 - Receptie

 

Klik hier om in te schrijven

Bios / Slides

Ingénieur civil de formation, François-Olivier Devaux a travaillé dans le domaine de l’électronique, puis de la mobilité, avant de tomber amoureux de la Transition. Au sein de l’équipe de support, il est en charge de la diffusion des idées de la Transition dans la société ainsi que du lien avec le monde académique et tous les acteurs qui inspirent le mouvement de la Transition. Dans ses temps libres, François-Olivier s’implique dans Etterbeek en Transition.