26/05/2011 - Ligt het ZUIDEN morgen in het WESTEN? Debat over een nieuwe wereld en de toekomst van ontwikkelingssamenwerking

26 May 2011

Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel

The change is so big that nobody knows if it is Africa, America, Europe or Asia that will get the vision first. Everything is open. A sustainable society is possible.
(Marc Luyckx Ghisi)

De ontwikkelingssamenwerking is voortdurend in beweging. Niet alleen de context, maar ook het begrippenkader van de sector verandert snel. We willen een kritische reflectie over deze evoluties en centrale begrippen aanmoedigen. Deze kunnen academisch onderbouwd zijn, maar willen vooral een sleutel zijn naar een betere praktijk van mensen die heel vaak met partners in het Zuiden werken.

17u15: Debat

Marc Luyckx Ghisi is auteur, onderzoeker naar globale culturele transformatie en voormalig lid van de ‘Forward Studies Unit’ van de Europese Commissie onder Jacques Delors en Jacques Santer.

Francine Mestrum is lector aan de Vrije Universiteit van Brussel, aan de Université Libre de Bruxelles en lid van de Internationale Raad van het Wereld Sociaal Forum. Zij doet onderzoek naar globalisering, armoede, ontwikkeling en internationale organisaties. (Over het nieuwste boek van Francine Mestrum Ontwikkeling en Solidariteit)

Jef Demolder is programmacoördinator bij Broederlijk Delen.

Moderator Gie Goris (MO*).

18u40: Network walking dinner

20u20: Pecha Kucha

“pecha kucha” is Japans voor het geroezemoes dat gepaard gaat met conversaties. Het Pecha Kucha format ontstond in 2003 in Tokyo, waar architecten Astrid Klein en Mark Dytham de eerste Pecha Kucha Night in hun club Superdeluxe als alternatief uitwisselingsplatform voor jonge ontwerpers en architecten bedachten. Alok Nandi van Architempo lanceerde het concept in Brussel in 2007 in samenwerking met VUB CROSSTALKS.

Het concept: elke spreker krijgt 6 minuten 40 sec. voor een presentatie in 20 beelden. Elk beeld is 20 seconden op het scherm. Niet meer, niet meer. 20 x 20. Tempo, story, tension, show-and-tell.

Sprekers: Lukas Pairon (Music Fund), Balagangadhara Rao (UGent), Ann Cassiman (K.U.Leuven), Lieven Faes (KHLIM), Grace Mwaura (International Union for Conservation of Nature, Kenia), Teodora Cabasan (PhD, Philippines),… Klik hier voor meer informatie.

Sprekers en panelleden debat
Marc Luyckx Ghisi is auteur, onderzoeker naar globale culturele transformatie en voormalig lid van de ‘Forward Studies Unit’ van de Europese Commissie onder Jacques Delors en Jacques Santer. (Bekijk de presentatie van Marc Luyckx Ghisi tijdens TEDx Brussels 2010)
Francine Mestrum is lector aan de Vrije Universiteit van Brussel, aan de Université Libre de Bruxelles en lid van de Internationale Raad van het Wereld Sociaal Forum. Zij doet onderzoek naar globalisering, armoede, ontwikkeling en internationale organisaties. (Over het nieuwste boek van Francine Mestrum Ontwikkeling en Solidariteit)
Jef Demolder is programmacoördinator bij Broederlijk Delen.
Moderator Gie Goris (

De initiatiefnemers van dit Ontwikkelingsdebat zijn:

VAIS

VAIS, het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking
Coprogram

VUB Crosstalks
VLIR-UOS

VLIR-UOS, de Vlaamse Interuniversitaire Raad voor Universitaire Ontwikkelingssamenwerking
VVOB vzw

VVOB, de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand

Beursschouwburg

DGD