Crosstalks

26/04/2016 - Redelijk Eigenzinnig: Debat Module Levenslang en duurzaam bewegen

Info

Date: 
26 Apr 2016
Place: 

Huis van de Mens, Sainctelettesquare 17, 1000 Brussel

In dit debat worden actuele thema’s rond levenslang en duurzaam bewegen verder aangehaald en toegelicht op basis van de vragen uit het publiek. Zo lijkt het relevant om stil te staan bij de lusten en de lasten van sporten in openlucht op het milieu (bv. wintersport als toerisme), trends in technologische oplossingen om veel mensen te kunnen laten sporten, bv zwemmen in een badkuip of in de natuur, … De aanwezigen zullen voldoende geprikkeld worden om wetenschappelijk gefundeerde en motiverende weetjes in het brein en de spieren op te slaan…

Een ‘actief’ debat dat zal blijven kleven, want ‘active aging’ is toch niet voor de happy few?

Programme: 

19:00-21:00

Debat naar aanleiding van de lezing van Prof. dr. Paul de Knop van 12 april 2016 'Komt er ook sleet op mijn lijf als ik niet beweeg?'.

Met Prof. Dr. Ivan Bautmans, Dhr. Eric Vanden Abeele, Prof. Dr. Ilse Smolders en Prof. Dr. Evert Zinzen

Moderator: Prof. Dr. Kristine De Martelaer

Registration

Enkel niet-VUB-studenten of VUB-studenten die niet zijn ingeschreven voor het vak ‘Redelijk Eigenzinnig’ dienen zich in te schrijven voor deze lezing.

Klik hier voor de online registratiemodule op de website van Redelijk Eigenzinnig

Bios / Slides

Kristine De Martelaer is hoofddocent binnen de faculteit LK en bijzonder hoogleraar Universiteit Utrecht, met interesse in de leefwereld van jongeren, de kwaliteit van begeleiding in sport en bewegen en efficiënte didactische werkvormen.

Ivan Bautmans is hoofddocent gerontologie binnen de faculteit Geneeskunde en Farmacie en gespecialiseerd in levensloop & veroudering. Hij laat je meekijken in het diepste van je lijf (botstructuur, spieren, …) om nog meer te begrijpen welke effecten bewegen op jouw lichaam heeft.

Eric Vanden Abeele is assistent aan de faculteit LK binnen de afstudeervariante fysieke activiteit, fitheid en gezondheid, hij is tevens directeur van De FitnessOrganisatie (DFO). Zijn moto is “Fit zijn… het betere medicijn”. Hij zal een klare kijk geven op wat er leeft in Vlaanderen en de sociale rol van de fitness-sector in het bijzonder. Ga ook jij gemotiveerd fit blijven?

Ilse Smolders is hoogleraar in de faculteit GF, Farmacie, ex-topsporter atletiek, gerenommeerd onderzoeker binnen de neurowetenschappen. Ze laat je meekijken in ons brein om de neurologische processen van het lichaam in beweging te vatten.

Evert Zinzen is hoofddocent in de faculteit LK en voorzitter van de lerarenopleiding (IDLO) aan de VUB, gespecialiseerd in het meten van fysieke activiteit en een sedentaire levensstijl, interventies op de werkvloer en op school. Hij wil alvast antwoorden op de vragen hoe je jouw eigen of andermans’ fysieke activiteit in kaart kan brengen en individuen of groepen kan stimuleren om actiever te gaan leven en zo in de eigen gezondheid te investeren.