Crosstalks

24/04/2014 - Pecha Kucha Night Oostende

Info

Date: 
24 Apr 2014
Place: 

Droge Coo, Vrijstaat O., Zeedijk 10, 8400 Oostende

Mensen, dingen, ideeën, technologieën etc. beïnvloeden elkaar voortdurend. Soms leiden die interacties tot innovatie. Wat zijn de kritische succesfactoren van echte innovatie? Hebben bedrijven, onderzoeksdepartementen, steden, organisaties of regio's behoefte aan een innovatiebeleid, of volstaat het zandbakprincipe? Durven we anno 2013 nog spreken over innovatie als de noties duurzaam, ecologisch en sociaal niet fundamenteel deel uitmaken van wat als ‘vernieuwend’ wordt voorgesteld?

Programme: 

Meer dan ooit zijn steden knooppunten van waaruit duurzame, lokale en open projecten een voortrekkersrol spelen.
Tijdens deze Pecha Kucha Night stellen we aan de hand van de gekende 20X20 format – 20 slides en 20 seconden per slide – een waaier van projecten voor vanuit verschillende perspectieven, maar steeds met oog voor zowel sociale, als culturele en technologische duurzaamheid. 


Programma:

19.00 uur: deuren
20.00 uur: PechaKucha presentaties (Nederlands gesproken)
_ Kathy Belpaeme (Gebiedswerking Kust, Provincie West-Vlaanderen)
_ Laure Martroye (Stad Oostende)
_ Hans Dewitte (kleinVerhaal vzw, Brugge)
_ Peter Wollaert (Café de Fiennes, Brussel)
_ Maarten Van Acker (Universiteit Antwerpen)
_ Irma Firma (kunstenaar)
_ Bie Vancraeynest (Jeugdhuis Chicago, Brussel)
_ Mieke Vanhuyse (Re-Vive)
_ Marc Martens (docent stedenbouw en masterplanning VUB - ba-p planning - Oostende Werft)

Dit event wordt georganiseerd i.s.m. Vrijstaat O. en Oostende Werft vzw

 

Pecha Kucha Night Oostende is powered by Pecha Kucha 20X20, Devised Shared and Supported by Klein Dytham Architecture. 

 

 

Bios / Slides

kleinVerhaal vzw is een kunstenorganisatie met hoofdkwartier in Oostende. De organisatie bestaat ondertussen tien jaar en ontwikkelde zich tot een nomadisch en multidisciplinair gezelschap dat naast haar activiteiten in Oostende, projecten ontplooit over heel Vlaanderen. kleinVerhaal werkt samen met verschillende kunstenaars, groepen, organisaties en individuen. Een grote diversiteit aan mensen samenbrengen en die met al hun eigenheden en achtergronden in tijdelijk projecten samenbrengen. Met haar projecten en creaties wil kleinVerhaal gangbare logica's in vraag stellen, bougeren, confronteren en documenteren...

Maarten Van Acker is stedenbouwkundig ontwerper en doctor in de ingenieurswetenschappen. Vandaag doceert hij stedenbouw aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen. In 2012 doctoreerde hij aan de Universiteit Leuven met zijn doctoraatsthesis over de relatie tussen infrastructuurontwerp en stedenbouw. Daarin bestudeerde hij onder andere de verstedelijking van onze Belgische kust en de rol van infrastructuur zoals spoorwegen, kanalen, snelwegen maar ook de dijkinfrastructuur. Tot vorig jaar werkte Maarten Van Acker in New York, aan The New School for Design aan zijn post-doc project over stedelijke infrastructuren. Hij adviseert regelmatig studiebureaus en overheden, en realiseerde al talrijke stedenbouwkundige projecten en landschappelijke studies.

Bie Vancraeynest werkt sinds 2008 in Jeugdhuis Chicago. Dit kleurrijke en bruisende jeugdhuis bevindt zich in het centrum van Brussel en verwelkomt kinderen en jongeren uit Brusselse volkswijken voor naschoolse workshops en lange termijnprojecten. Er zijn taal-en creatieve ateliers, een fietsherstelwerkplaats, en organiseren meerdere evenementen in de stad. Naast haar jeugdwerkactiviteiten schrijft Bie ook voor Mo*magazine, de nieuwssite van de VRT en De Standaard Magazine. Ook daar is Brussel een dankbare inspiratiebron. Zo portretteerde ze maandelijks een Brusselaar in haar Brukselreeks...

Marc Martens studeerde in 1974 af als burgerlijk ingenieur-architect aan de KU Leuven. Hij is ook gediplomeerde in de Gespecialiseerde Studies Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, KU Leuven (2001). In 2003 werd hij onderwijsprofessor Ruimtelijke Planning en Ontwerpend Stedenbouwkundig Onderzoek aan de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen, Vrije Universiteit Brussel. Marc Martens is zaakvoerder van het bureau voor architectuur & planning, bv bvba in Leuven, dat hij in 2008 mee oprichtte. Hij is voormalig bestuurslid en actief lid van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP). Daarnaast zetelt hij in talrijke commissies ruimtelijke ordening en stadsvernieuwingsprojecten, is hij sinds 2013 voorzitter van de vzw Oostende Werft, en is hij sinds 2012 lid van de expertenkamer ‘kunst in het openbaar domein’ van Brussels Bouwmeester Olivier Bastin.

Mieke Vanhuyse studeerde Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1999 behaalde zij ook een Master in Business Administration aan de Vlerick Management School, waar ze in 2000 programmacoördinator werd. Van 2000 tot 2009 had zij verschillende HR- en communicatiefuncties in een drietal kmo’s waarna ze samen met haar man Nicolas Bearelle en Jelle Vandendriessche Re-Vive opstartte. Re-Vive investeert in de duurzame transformatie van verlaten en verontreinigde terreinen. Sinds juni 3013 is Mieke Vanhuyse ook lid van de Raad van Bestuurd van klein Verhaal vzw.

Kathy Belpaeme is geboren en getogen in Stene. Ze studeerde genetica en milieu-effectenrapportage aan de Vrije Universiteit Brussel, en keerde na haar studies terug naar het polderdorp bij Oostende. Daar kweekt ze eigen groenten, als kind op een vierkante meter, sinds twaalf jaar in een eigen moestuin met serres. Vorig jaar hielp ze als vrijwilliger de biopluktuin in Oostende opstarten. Op haar reizen, dichtbij of ver weg, benut ze graag de kans andere tuininitiatieven te bezoeken in binnen- en buitenland.

Laure Martroye is afkomstig van de kust, maar studeerde productontwikkeling aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Ze startte haar loopbaan in de wereld van de design. Ze werkte er voor een bedrijf dat ondertussen al meerdere prijzen won voor hun duurzame aanpak. Laure Martroye werkt bij Haven Oostende, waar ze de focus van Haven Oostende op blue energy – energie afkomstig uit wind, golven en getij – mee uitdraagt. Sinds 1 april 2014 is ze ook ‘coördinator klimaatplan’ en coördineert ze alle acties met betrekking tot duurzaamheid in Oostende.

Peter Wollaert is Fellow van UNITAR, het 'United Nations Institute for Training and Research' in Genève, de opleidings- en trainingsdienst van de Verenigde Naties, en is general manager van Antwerp-ITCCO, een in 2012 opgericht VN-opleidingscentrum voor 'action learning' op vlak van internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met zetel in Antwerpen.
Hij was medeoprichter en bijna 10 jaar lang directeur van KAURI, in Vlaanderen het grootste netwerk op vlak van duurzaam ondernemen (de naam KAURI verwijst naar het kostbaar kauri-schelpje dat honderden jaren als handelsmunt werd gebruikt in de internationale handel).
Peter is gastdocent Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Vlerick Business School in Gent en Leuven en is oprichter, gewezen manager en voorzitter en huidig aandeelhouder van café de fiennes cvba, The Conference House, een kleinschalig, coöperatief en duurzaam ontmoetings- en conferentiecentrum in hartje Brussel dat de deuren opende in 2005.