19/03/2015 - Entr'Acte met Jorgen D'Hondt

19 Mar 2015

Bozar, White Box & Horta Hall, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Sinds 2012 reikt de onderzoeksraad van Vrije Universiteit Brussel de Prijs voor Maatschappelijke Valorisatie uit aan wetenschappelijke onderzoekers die door hun engagement en gedrevenheid een sterk maatschappelijke uitstraling hebben. Na Wim Distelmans en Jean Paul Van Bendegem viel in 2014 de eer te beurt aan Jorgen D'Hondt.

Naar aanleiding hiervan organiseert Crosstalks in samenwerking met Agora Bozar op donderdag 19 maart een interdisciplinaire en feestelijke Entr'acte waarbij Jorgen D'Hondt vier gasten uitnodigt die hem inspireren of fascineren. Entr'acte is een alternatie van filmfragmenten, beelden, muziek en gesprekken, begeleid door gastheer Kurt Van Eeghem. Live muziek door Xtravaganza.

Jorgen D'Hondt is professor fysica aan de Vrije Universiteit Brussel en de nieuwe voorzitter van het CMS experiment in Cern dat leidde tot de ontdekking van het Higgs partikel waarvoor de Belgische wetenschapper François Englert en zijn collega Peter Higgs in 2013 de Nobelprijs Fysica kregen.

Gastheer: Kurt Van Eeghem
Muziek: Code5

16:00 - Intro door VUB rector Paul De Knop

16:10 - Beelden uit het werk van straatkunstenaar/performer Bonom (Vincent Glowinski) + gesprek

16:40 - Norwegian Dance nr 1 van Edward Grieg, in arrangement van Bart Watté

16:50 - Montage muziekvideo's + gesprek met muzikant Paul Michiels en componist/dirigent Bart Watté

17:20 - Serenade deel 2: temp di valse van Antonin Dvořák, in arrangement Bart Watté

17:30 - Pauze

17:45 - Beelden uit het werk van schilder Luc Tuymans + gesprek

18:15 - Tango from ‘The Exiles Café’ van Michael Sahl, in arrangement van Bart Watté

18:30 - Montage van beelden door Paul Dujardin (CEO Bozar) + afsluitend gesprek.

19:10 - Fantasie-impromptu van Frédéric Chopin, in arrangement van Bart Watté

- Paganin Variations van Bart Watté

- Czardas van Vittorio Monti, in arrangement van Bart Watté

19:30 - Cocktail en walking dinner in de Victor Horta Hal.

Vrije toegang maar inschrijven via de Bozar-website is verplicht. Klik hier om te registreren.

Jorgen DʼHondt, a physics professor at the Vrije Universiteit Brussel (VUB), has been chosen as the new chair of the CMS experiment at CERN – the European Organization for Nuclear Research in Switzerland. For the next three years, DʼHondt will lead the CMS board of directors, which unites 185 institutions from 43 countries and counts about 4,300 members. The CMS experiment discovered the Higgs particle, for which they have received several prizes. Also the Belgian scientist François Englert and his colleague Peter Higgs recently received the Nobel Prize for Physics for the invention of this particle 50 years ago. DʼHondt is also director of the Interuniversity Institute for High Energy (IIHE) at the VUB and its French-speaking counterpart ULB. He furthermore heads the Young Academy in Belgium, an initiative of the Royal Flemish Academy of Arts and Sciences, which supports interdisciplinary work. The non-profit World Economic Forum selected DʼHondt as its “Young Scientist 2013”, one of the 40 best scientists under the age of 40.