13/05/2014 - Mobiliteit in Brussel: verkiezingsargument of niet?

13 May 2014

Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel

Part of project:
(2009-...): Campustalks

In mei slaan Crosstalks en het expertisecentrum wetenschapscommunicatie van de VUB de handen in elkaar. Samen organiseren we een Science Bar/Campustalks rond het thema verkiezingen. Verschillende Brusselse politieke partijen zullen er hun visie geven op mobiliteit in Brussel. Na een stemmingsronde zullen vijf partijen met elkaar in debat gaan.

Voor het eigenlijke debat is er een wandeltocht gepland, tijdens dewelke Brukselbinnenstebuiten maximum 25 personen gratis rondleidt in het kader van dit specifieke thema. (Her)ontdek Brussel dankzij deze tocht door Brussel met veel mobilteitsingrediënten: openbaar vervoer (trein, metro, bus), verkeersvrije zones, parkeerbeleid, huidige plannen centrale lanen, met vergelijking met de plannen die in de jaren 60 werden getekend en deels uitgevoerd.

17.00-18.30 uur: Wandeling door Brussel met Muntpunt als eindpunt

18.30-19.00 uur: Hapje en drankje

19.00-20.00 uur: Brusselse politieke partijen geven hun visie op mobiliteit in Brussel

_ Brigitte Grouwels (CD&V)
_ Els Ampe (Open VLD)
_ Jef Van Damme (SP.A)
_ Bruno De Lille (Groen)
_ Michael Verbauwhede (PVDA)
_ Hervé Doyen (cdH)
_ Assita Kanko (MR)
_ Tim Joosen (Gauches Communes)
_ Frédéric Erens (Vlaams Belang)
_ Jamal Ikazban (PS)
_ Lieven De Rouck (N-VA)
_ Albert Maurice Seewald (ProBruxsel)

20.30-21.30 uur: Stemmingsronde + debat gemodereerd door Cathy Macharis (VUB) en Michel Hubert (Brussels Studies Institute)

Deelname aan het debat is gratis, maar inschrijven is verplicht. Gebruik hiervoor de online registratiemodule.

Registreren voor de wandeling is helaas niet meer mogelijk. Deze is volzet.

Prof. dr. Cathy Macharis is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, Faculteit van de Economische, Sociale en Politieke wetenschappen, Managementschool Solvay. Zij doceert transport en logistiek management, duurzame mobiliteit en operationeel management. Zij maakt gebruik van geavanceerde technieken in operationeel onderzoek om oplossingen te verschaffen voor de praktische logistieke problemen waarmee zowel managers in grote ondernemingen als beleidsverantwoordelijken bij de overheid worden geconfronteerd. Zij was en is betrokken bij verscheidene nationale, regionale en Europese onderzoeksprojecten omtrent milieuvriendelijke voertuigen, verplaatsingsgedrag, intermodaal transport, duurzame logistiek en verkeersveiligheid. Zij is voorzitster van de Brusselse Mobiliteitscommissie.
www.vub.ac.be/MOSI-T

www.mobi.vub.ac.be

Michel Hubert est docteur en sociologie et professeur ordinaire à l’Université Saint-Louis – Bruxelles où il donne cours entre autres sur les "Mutations et politiques urbaines contemporaines" et, dans le cadre du MA complémentaire en gestion des transports, sur la "Sociologie des mobilités". Ses domaines de recherche portent notamment sur les changements dans les pratiques de mobilité, sur les politiques de mobilité et sur l’histoire et la structure des réseaux de transport et leur impact sur la ville et ses usagers. Il dirige la revue Brussels Studies et préside l’Institut de recherches interdisciplinaires sur Bruxelles. Voir aussi www.fusl-ces.be et www.irib.be.