Crosstalks

06-03-2017 - Documentaire Casablanca Calling

Info

Date: 
6 Mar 2017
Place: 

Cinema RITCS, Antoine Dansaertstraat 70, 1000 Brussel

Voor de tweede maal op een rij organiseren RHEA (Centrum voor gender, diversiteit en intersectionaliteit), VUB-R&D, het Genderactieplan (GAP) en Crosstalks naar aanleiding van Internationale Vrouwendag (8 maart) een heuse genderweek. Een week lang organiseren ze samen op verschillende plekken in Brussel lezingen, debatten, filmscreenings en informele ontmoetingen met telkens gender en diversiteit als centraal thema.

Programme: 

Casablanca Calling vertelt het verhaal van een vreedzame sociale revolutie in Marokko. In een land waar 60% van de vrouwen nooit naar school is geweest werkt sinds 2006 een nieuwe generatie vrouwen als officiële moslimleiders – ‘morchidats’. Casablanca Calling volgt drie van deze leiders – Hannane, Bouchra en Karima – die een islam prediken die gebaseerd is op barmhartigheid, tolerantie en gelijkheid. Hun werk brengt hen naar moskeeën, scholen, huizen, weeshuizen, gevangenissen en naar het platteland. Ze ijveren voor onderwijs voor vrouwen en meisjes, voeren campagne tegen huwelijken bij minderjarigen en moedigen jongeren aan mee te bouwen aan een beter Marokko in plaats van te dromen van een leven in het Westen.

19:30 - Documentaire Casablanca Calling (Rosa Rogers, 2014, ENG/FR ondertiteld)

20:45 - Nagesprek met Iman Lechkar (Leerstoelhouder Fatima Mernissi Leerstoel) en documentairemaakster Rosa Rogers

 

Deze avond maakt deel uit van De Vrouwenlente, een maand vol activiteiten met, voor en door Brusselse vrouwen. In samenwerking met Citizenne/Vormingplus, GC De Kriekelaar, GC De Vaartkapoen, GC Nekkersdal en De Wijkacademie Molenbeek.