Crosstalks

05/05/2015 - Campustalks #24: Power to the people

Info

Date: 
5 May 2015
Place: 

Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Part of project: 
(2009-...): Campustalks

Sociale media dragen ertoe bij dat de consument steeds meer een mondige 'prosument' wordt: een actieve burger die bijdraagt aan oplossingen voor gedeelde problemen en zijn creativiteit deelt met de gemeenschap. Steeds vaker ontwikkelen mensen zelf producten, diensten en ideeën in een context van wederzijds vertrouwen. Veranderingsprocessen vanuit co-creatie zijn bovendien duurzamer en makkelijker te implementeren. Tijdens deze Campustalks worden initiatieven van geëngageerde burgers voorgesteld in korte PechaKuchapresentaties.

Programme: 

12.15-13.00: PechaKucha Presentations met:

_ Mia Grijp (Sering vzw)
_ Pamela Peeters (Environmental Economist, Eco Consultant & Sustainability
Strategist)
_ Philippe De Clerck (Commons Josaphat)
_ Diana Wildschut & Herman Zijp (De War, Amersfoort)
_ Geert Cochez (Brussels Academy)
_ Annemarie van den Berg (Pink Pony Express, Amsterdam)
_ Wietse Vermeulen (Ringland Antwerpen)

13.00-13.45: Vegetarian lunch & dessert

Photo: Pop Up tijdens Zout! festival in Oostende van Frank&Robbert / Robbert&Frank

 

Met de steun van / with the support of:

 

Bios / Slides

Mia Grijp studeerde in 1973 af aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunsten - Studio Herman Teirlinck. In datzelfde jaar begon ze als freelance actrice een zwerversbestaan dat 21 jaar zou duren. Ze speelde onder meer bij Antigone, Arca, Arena, Speeltheater, Malpertuis, Raamtheater, De Korre, KNS, KJT, BKT, Zwarte Komedie en Act Verticaal. Op televisie was ze onder meer te zien in Thuis, Witse, Flikken, Heterdaad, Aspe enzovoort. In de jaren tachtig begon Grijp te regisseren en haar eigen producties te ontwikkelen. Ze bewerkte voor Arca de romans Malina van Ingeborg Bachmann en Meningen van een clown van Heinrich Böll. In 1995 richtte ze de vzw Sering op, om producties op te zetten met mensen met verschillende sociale achtergronden. Theatermethodieken dienen er als instrument voor activering en reïntegratie van sociaal kwetsbare personen. Sindsdien schrijft en regisseert Mia Grijp fulltime voor Sering.

Diana Wildschut en Harmen Zijp werden opgeleid als respectievelijk natuur- en scheikundige maar werken al vele jaren als theatermakers en beeldend kunstenaars. Met het collectief 'De Spullenmannen' verkennen zij het grensvlak tussen kunst, techniek en wetenschap. Vanuit hun werkplaats in een oude luciferfabriek in Amersfoort bouwen zij sinds 2010 aan De WAR, een coöperatieve vrijruimte voor onderzoek in Amersfoort. In De WAR onderzoeken zij de sociale patronen van peer productie, citizen science en collectieve besluitvorming in de commons.

Philippe De Clerck is architect en actief als onderzoeker aan de ULB. Hij is ook partner van ontwerpbureau DEVspace, en lid van Commons Josaphat, een collectief dat ijvert voor de ontwikkeling van een leegstaande site in Brussel als gemeengoed.