Crosstalks

05/03/2015 - Pecha Kucha Night Oostende

Info

Date: 
5 Mar 2015
Place: 

Vrijstaat O, Zeedijk 10, 8400 Oostende

Pecha Kucha is een concept, gelanceerd door de architecten Astrid Klein en Mark Dytham in Tokyo, waarbij sprekers aan de hand van 20 beelden hun verhaal brengen. Elk beeld wordt maar 20 seconden getoond. Samen is dat dus 6 minuten, 40 seconden. Zo krijgt de toeschouwer in uptempo originele presentaties en ontstaan er nieuwe, onvermoede verbanden. Het netwerkmoment achteraf is een spontaan en wezenlijk element van dit format.

Programme: 

In deze tweede editie van PechaKucha Night Oostende The artist in the city buigen we ons opnieuw over de stad als bron van innovatie voor de vele uitdagingen op het vlak van duurzaam samenleven. Een bijzonder specimen in de menselijke zoo is de kunstenaar. De tijd dat die zich enkel verhield tot het atelier en het museum of de galerij is al lang voorbij. De kunstenaars die hier een presentatie brengen zijn niet alleen bezig met vormonderzoek, maar staan midden in de maatschappij. Ver weg van het Art pour l'art-principe doen ze elk op hun eigen manier voorstellen, associëren zich met andere creatives, grijpen in op het stadsweefsel en brengen debatten op gang.

 

Programma:

19.30 uur: deuren

20.00 uur: PechaKucha presentaties (Nederlands gesproken) met onder meer

_ Ief Spincemaille
_ Philippe Druez
_ Charlotte Ghekiere (Famous)
_ Karl Van Welden
_ Bart Lodewijks
_ Ann Van de Vyvere (Irma Firma)
_ Vincent Laute
_ Ingrid Greijn (De Witte Reus, Amsterdam)

 

Pecha Kucha Night Oostende is powered by Pecha Kucha 20X20, Devised Shared and Supported by Klein Dytham Architecture.

In samenwerking met Vrijstaat O, m.m.v. Johan Westenburg & Oostende Werft

 

 

 

Registration

Gratis event. Voor praktische info kunt u op de website van Vrijstaat O. terecht.

Bios / Slides

Beeldend kunstenaar Vincent Laute (1977, leeft in Gent) maakt schilderijen, objecten, installaties en maquettes. In zijn werk wordt de strategie en de esthetiek van het modernisme op speelse wijze aangewend voor een milde maatschappijkritiek. Op andere momenten is het werk intiemer en persoonlijker. De aandacht van de kunstenaar schippert tussen de centra van de macht en de uiterste rand van de maatschappij. Deze indrukken worden opgeroepen met architecturale modellen en schilderijen waarin ook objecten werden verwerkt.

Ief Spincemaille (1976) behaalde zijn masterdiploma in de Filosofie aan de KU Leuven, en studeerde jazz, moderne muziek en technologie aan L’aula de musica in Barcelona. Na zijn studies maakte hij in 2006 zijn eerste werk als autodidact: Is the great bear a lonely bear. Sindsdien werkt hij als zelfstandig decorontwerper en als beeldend kunstenaar. HIj woont en werkt in Leuven.

Karl Van Welden (1980) werkt sinds 2003 aan zijn artistieke kabinetten ‘Een bewaarplaats, hijzelf een hoeder’ waarin hij lichamelijk materiaal van kunstenaars verzamelt, onderzoekt en etaleert. In 2006 initieert hij onder de noemer Verenigde Planeten / United Planets een cyclus gebaseerd op de menselijke aanwezigheid in het universum. Hoe verhoudt de ‘kleine’ mens zich tegenover de ‘grootsheid’ van het heelal? Met de planeten uit ons zonnestelsel als ankerpunt, zoekt hij beeldende antwoorden op die hamvraag, met een grote voorliefde voor verstilde beweging en architecturale vorm.

Ann Van de Vyvere (Meester in de Beeldende Kunsten, Sint-Lukas Brussel) startte de vzw Irma Firma in 2004. Zij is sinds de oprichting van de organisatie, als artistiek coördinator en zakelijke leider, regisseur, tutor en kunstenaar, actief in de culturele en artistieke sector.
In haar organisatie werkt Van de Vyvere vanuit een duidelijke inhoudelijke lijn met een concrete visie naar een eindresultaat in verschillende disciplines. Tot op heden gerealiseerde projecten zijn zeer uiteenlopend en veelzijdig, onder meer performances in de openbare ruimte, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, filmprojecten, publicaties, lezingen en workshops in scholen, cultuurcentra, universiteiten en academies, voor een breed en divers publiek. Daarvoor werkt Van de Vyvere samen met mensen uit allerlei domeinen: wetenschappers, kunstenaars, buurtbewoners, filosofen, kinderen, toevallige passanten, gedetineerden, reizigers, beleidsmakers, studenten enzovoort.

Bart Lodewijks (NL 1972) maakt krijttekeningen in de publieke en private ruimte en schrijft over het creatieproces ervan. Gewapend met een waterpas tekent hij op gekleurde wanden met wit krijt, en op witte wanden met zwart krijt. Gedurende lange werkperiodes in Glasgow, Lissabon, Porto, Willemstad, Gent, Ronse en Rio de Janeiro heeft hij zich stevig binnen het stedelijke sociale weefsel ingeschreven. Dat sociale aspect maakt integraal deel uit van zijn werk. De tekeningen kunnen gefixeerd worden, maar vele hebben een tijdelijk karakter. Tekeningen en teksten komen samen en overleven in publicaties.

Ingrid Greijn (1964, woont en werkt in Amsterdam) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze heeft een fascinatie voor het documenteren van ruimte en beweging. Inzoomen op details, herhaling en het ontwikkelen van patronen zijn daarbij belangrijke instrumenten. Hierdoor komt ze in haar tekeningen, installaties en performances tot een herdefinitie van ruimte en beweging, en daarmee ook op een herdefinitie van de begrippen maker en kijker. 

Philippe Druez is freelance creative director en systeemarchitect. Hij beheerst creatieve disciplines als film, fotografie, interactieve media, en informatie wetenschappen. Hij ontwerpt innoverende multimedia systemen waarbij hij op zoek gaat naar cutting edge technologieën. Hij schrijft de concepten en regisseert interactieve documentaire producties. The installaties met film, 2D and 3D animatie, fotografie, software ontwikkeling en ontworpen hardware worden op maat gemaakt voor musea, erfgoed sites en stadsbezoeken. Recentelijk werkte hij voor het MAS in Antwerpen, het STAM in Gent en de C-mine in Genk, het KMKG in Brussel en andere musea waarvoor hij interactieve installaties en multimedia ontwierp en fotografie tentoonstelt. In het MAS staan twee zaalgrote multimedia installaties en twee reeksen foto's in de permanente opstelling.

Charlotte Ghekiere is Project Manager bij creatief bureau FAMOUS - een onafhankelijk Belgisch creatief bureau, dat met zijn campagnes de
voorbije 18 jaar zowat alle nationale en internationale onderscheidingen
in de wacht sleepte - en de drijvende kracht achter campagnes van onder meer De Lijn (Stressmannetje), DELA en 2BE. Bij BBDO realiseerde ze campagnes voor onder meer Bosch, Siemens, DHL, Electrabel en Bellewaerde.
Charlotte heeft een zwak voor campagnes met een maatschappelijk doel. Met een moeder die ‘kunst’ ademt, en een verleden als journalist met voorkeur voor cultureel/artistieke onderwerpen, was het voor Charlotte dan ook een eer haar schouders te mogen zetten onder het project ‘Parkeerkunst’. Met sterke creatieve ideeën zoals parkeerkunst wil FAMOUS de burger niet alleen efficiënt bereiken. Het wil mensen vooral ook aanzetten tot actie.