Crosstalks

05-04-2017 - Solo in the City: single en/of alleen wonen in de stad

Info

Solo in the City
Date: 
5 Apr 2017
Place: 

Beursschouwburg, Rue A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel

Er zijn meer singles of eenpersoonshuishoudens dan ooit. Alleen wonen is een fenomeen geworden. Hoe gaat onze maatschappij hiermee om? We zoeken het uit met onder meer Nathalie Leblanc (journalist, auteur van Solo. Waarom steeds meer mensen alleen wonen), Ariadne Schmidt (Universiteit Leiden en co-auteur van o.a. Single Life and the city 1200-1900) en Carla Dejonghe (Brussels politica en voorzitster van All1).

Programme: 

ENGLISH SPOKEN EVENT

20:30 - Nathalie Le Blanc: De hardnekkigste cliché's over singles en alleenwonenden

20:45 - Ariadne Schmidt (Universiteit Leiden): Alleen wonen is geen recent fenomeen. Al sinds de late middeleeuwen maken alleenstaanden een belangrijk deel uit van de Europese samenleving. Een historisch perspectief op alleen wonen.

21:10 - Liesbeth De Donder (VUB): Facts & figures over alleenwoners in de wereld, Europa, BE/NL en Brussel, alsook de evoluties, oorzaken en gevolgen van het stijgend aantal alleenwoners, hun motieven en ervaren nadelen.

21:30 - Carla Dejonghe Een politiek-maatschappelijke invalshoek op alleen wonen: Wat doet het beleid voor de groeiende groep alleenstaanden, waar vinden we blinde vlekken en wat valt eraan te doen?

21:50 - Noor Spanjer: Het leven zoals het is: single in de grootstad

22:00 - Q&A

 

Organisatie: Beursschouwburg i.s.m. deBuren en Crosstalks

Registration

Bios / Slides

Tijdens het schrijven van haar scriptie over Monty Python’s Flying Circus, bedacht Nathalie Le Blanc dat professioneel scriptieschrijver haar ideale beroep zou zijn. Maar dat is illegaal, dus werd ze journalist. Ze werkt op de redactie van weekend Knack, schreef in 2015 Solo, een boek over waarom steeds meer mensen alleen wonen, en woont ook al haar hele volwassen leven alleen.

Liesbeth De Donder is professor Agogische Wetenschappen, verbonden aan de vakgroep Educatiewetenschappen en de onderzoeksgroep Belgian Ageing Studies van de Vrije Universiteit Brussel. Liesbeth De Donder is gespecialiseerd in de sociale aspecten van het ouder worden en vanuit haar onderzoeksexpertises betrokken bij verschillende lokale, nationale en Europese onderzoeken op het gebied van sociale participatie en sociale inclusie, participatieve onderzoeksmethodologie, veiligheid, ouderen(mis)behandeling en kwaliteit in de zorg.

Ariadne Schmidt

Ariadne Schmidt is historica en werkt als universitair docent/ onderzoeker economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze promoveerde op een proefschrift over weduwen in Leiden in de 17de eeuw en leidde daarna een onderzoeksproject naar vrouwenarbeid in de vroegmoderne tijd. Ze doet onderzoek naar de geschiedenis van gender, vrouwenarbeid, singles en criminaliteit. Ze is co-redacteur van het boek Single life and the city, 1200-1900 (2015).

 

Carla Dejonghe komt uit Sint-Pieters-Woluwe. Ze is gewezen leerkracht aan het Atheneum van Ukkel. Sinds 2004 zetelt ze in het Brussels parlement, waar zij o.a. deel uitmaakt(e) van de commissies huisvesting, mobiliteit en onderwijs. Ze is ook voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscomissie (2009-2011, 2013 – heden). Sinds 2001 is ze gemeenteraadslid in Sint-Pieters-Woluwe.Tussen 2001 en 2003 was ze er OCMW-raadslid en tussen 2005 en 2012 schepen. In 2015 richtte Carla Dejonghe All1 op, de eerste Belgische belangenvereniging voor alleenwoners.

 

Noor Spanjer schreef lange tijd columns voor het literaire online tijdschrift Hard//Hoofd en werkte als researcher voor documentairemaker Sunny Bergman. In 2013 begon ze als eindredacteur bij mediabedrijf VICE, waar ze sinds mei 2016 hoofdredacteur is van Broadly, een site met artikelen en video's (voornamelijk) gemaakt door vrouwen. Haar debuut Dertig dates cadeau – een zoektocht naar liefde in een single bestaan verscheen rond Valentijnsdag van dit jaar. Ze woont met poezen Tony en Mina en huisgenoten Annika (6) en Kasper in een mini-woongroep in een stokoud huis aan de gracht in Amsterdam.