01/03/2016 - Redelijk Eigenzinnig: Debat Module Duurzaam omgaan met werk

1 Mar 2016

Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel

19:00-21:00

Debat naar aanleiding van de lezing van Prof. dr. Mark Elchardus van 16 februari 2016 'Lonend werk, rijk leven!'.

Met Tom De Ceuster, Prof. Dr. Marie-Anne Guérry en Dr. Irene Houtman.

Moderator: Tanja Verheyen

Enkel niet-VUB-studenten of VUB-studenten die niet zijn ingeschreven voor het vak ‘Redelijk Eigenzinnig’ dienen zich in te schrijven voor deze lezing.

Klik hier voor de online registratiemodule op de website van Redelijk Eigenzinnig

Tanja Verheyen is leerstoelhouder van de VUB-onderzoeksleerstoel over carrièrewendingen. Samen met een multidisciplinair team werkt zij voor de leerstoelpartners Adecco, Atlas Copco, Securitas, De Morgen en VUB een blauwdruk uit hoe bedrijven pro-actief en succesvol carrièrewendingen kunnen toepassen. Met de leerstoel wil Tanja ook het taboe op carrièrewendingen doorbreken. Tanja studeerde communicatiewetenschappen (VUB) en finaliseert een doctoraat over 'demotie'. Samen met haar partner Bob Vermeir schreef ze het boek Remotie. Een stap terug is een stap vooruit.(www.remotie.be). Ze kent zowel de academische als de privésector. Voor ze de overstap naar het onderwijs maakte, bouwde ze ervaring op als communicatieverantwoordelijke bij diverse bedrijven.

Tom De Ceuster is gedelegeerd-bestuurder-CEO van de industriële familieholding De Ceuster Meststoffen (DCM). Na zijn studies bio-ingenieur aan de KU Leuven en Master of Sciences aan de Ohio State University, begon hij, nog steeds in Ohio, aan een doctoraat en timmerde hij aan een wetenschappelijke carrière. Maar de lokroep van het familiebedrijf van zijn vader was sterker. Vandaag combineert Tom zijn wetenschappelijke ambities, via de oprichting van een onderzoekscentrum, met het algemene beleid, de strategische ontwikkeling en het personeelsbeleid van DCM.

Prof. Dr. Marie-Anne Guérry doceert wiskunde aan de Vrije Universiteit Brussel en verricht onderzoek in het domein van 'Manpower planning'. Haar onderzoeksactiviteiten zijn enerzijds gericht op wiskundige modellen voor kwantitatief personeelsbeleid, anderzijds wordt er empirisch onderzoek verricht naar loopbanen en hun karakteristieken. Marie-Anne Guérry is momenteel onder meer coördinator van de VUB-leerstoel Carrièrewendingen en promotor van doctoraatsonderzoek aangaande Wastage-analyse en Demoties.

Dr. Irene Houtman werkt sinds 1990 bij TNO en is daar sinds 1995 senior onderzoeker/adviseur. Tot 1990 heeft zij bij de VU in Amsterdam gewerkt en is zij in 1990 gepromoveerd op ‘Stress and coping in student teachers’. Irene heeft veel ervaring met grootschalige projecten, waarbij monitoring van arbeid en in het bijzonder de psychosociale arbeidsbelasting, psychische klachten en preventie hiervan centraal staan. Het gaat hier zowel om nationale als internationale projecten. Als van natuurlijk vindt er binnen TNO als ook in haar onderzoekswerk momenteel een verbreding plaats vanuit het onderzoek naar psychosociale arbeidsbelasting naar duurzame inzetbaarheid.